Literatuur voor de liefhebber

Wil je meer weten hoe het is om een brusje te zijn of wil je weten hoe anderen het ervaren om een brus te zijn? Wij hebben voor speciaal voor jou een lijst gemaakt met boeken en onderzoeken die in het teken staan van de brussen.

De onderstaande boeken zijn de afgelopen jaren uitgebracht door brussen over de hele wereld en zorgverleners die werken met brussen.

Let wel, alle hieronder aangeboden links zijn voor het gemak doorgelinkt aan Bol.com (m.u.v. de downloads). Het is mogelijk dat deze boeken elders goedkoper aangeboden worden.
Broers- en zussenboek

Anjet van Dijken uitgegeven bij Terra - Lannoo, Uitgeverij.
ISBN 9789401408844

Voor kinderen & volwassenen met een bijzondere broer of zus. Hoe is het om op te groeien in een gezin met een broer of zus met autisme, syndroom van Down, een spierziekte...?

Superbrus, een megaklus

Annelies Snoeckx uitgegeven bij Maklu.
ISBN 9789044129755

Bij de begeleiding van gezinnen met personen met autisme nemen brussen, broers en zussen, een bijzondere plaats in. Brussen geven meermaals aan dat ze behoefte hebben aan ondersteuning...

Help, het brusje is normaal

Thea Vossen uitgegeven bij Graviant Educatieve Uitgeverij.
ISBN 9789491337086

Een educatief boek over brusjes door de ogen van een moeder. Wat kun je als ouder doen om je kind te helpen? Waar vind je hulp en wat mag je van een brusje verwachten?

Het is oké

Leona Bruyenberg uitgegeven bij Brave New Books.
ISBN 9789402174427

In het kader van de opleiding orthopedagogie van Leona kreeg zij de kans om een creatief product te maken. Hierbij dacht ze meteen aan een prentenboek voor jonge brusjes...'Het is oké...' is het resultaat.

Ik ben er ook nog!

Femke Quadackers uitgegeven bij Brave New Books.
ISBN 9789402156515

Dit boek is voor kinderen vanaf 12 jaar en volwassenen met een bijzondere broer of zus (brussen). Ook voor ouder en professional is dit boek inspirerend en bevestigend. Het stimuleert de lezer om meer door de bril van brussen, gezinssituatie en broer-zusrelatie te kijken.

My Brother is Special

(Engels) Murray Stenton uitgegeven bij Loving Healing Press.
ISBN 9781615993260

Life with a special need child has its fair share of challenges. These are not only for the parents, but extend to those other wonderful little children, the siblings. This book helps shine light on the difficulties and the job sibkids experience every day.

Broers en zussen in en om het ziekenhuis

Anjet van Dijken uitgegeven bij Lannoo Campus.
ISBN 9789401438285

Je bent niet de enige! 690.000 kinderen in Nederland en België hebben een broer of zus met een (chronische) ziekte.Dit stoere PRAAT-KLETS-DOEboek helpt je om te begrijpen wat er gebeurt, om er over te praten en om uit te leggen: Hoe het is, voor jou!

Living with a Brother or Sister with Special Needs

(Engels) Donald J. Meyer & Patricia Vadasy uitgegeven bij University of Washington Press. ISBN 9780295975474

Living with a Brother or Sister with Special Needs focuses on the intensity of emotions that brothers and sisters experience when they have a sibling with special needs. Written for young readers, the book discusses specific disabilities in easy to understand terms.

Siblings

(Engels) Kate Strohm uitgegeven bij Wakefield Press.
ISBN 9781743052334

Kate Strohm is an experienced health professional who has sister with cerebral palsy. In this book she shares the story of her journey from confusion and distress to understanding and acceptance. She provides a forum for other siblings to describe their own journeys.

Sibshops Workshop

(Engels) Donald J. Meyer & Patricia F. Vadasy uitgegeven bij Brookes Publishing Co. ISBN 9781557667830

When it comes to organizing workshops for siblings of children with special needs, Sibshops is just what communities need. The enormously popular Sibshop model has been used in more than 200 communities in eight countries.

Special Brother and Sister

(Engels) Annette Hames uitgegeven bij Jessica Kingsley Publishers.
ISBN 9781557667830

Special Brothers and Sisters is a collection of real-life accounts from the brothers and sisters of children with special needs, disability or serious illness, ranging in age from 3 to 18 years. They explain, in their own words, what it's like to live with their siblings.

The Sibling Survival Guide

(Engels) Don Meyer & Emily Holl uitgegeven bij Woodbine House Inc. ISBN 9781606130131

This book offers a sense that you're not alone, tips on how to talk to your parents about plans for your sibling, and a crash course in guardianship, medical & legal issues, and government benefits if you're already caring for your sib.

Hoe is het om een brusje te zijn?

In dit eindonderzoek van Geertje van Oort, zelf ook brus, gaat Geertje opzoek naar hoe het is om brusje te zijn. Naast het houden van een enquête heeft zij ook enkele interviews afgenomen met brusjes.

'Ja, ik ben een Brusje. Ik koester en haal mijn energie uit de mooie momenten met mijn speciale broertje.'

Quickscan onderzoek NJI

Deze quickscan van het Nederlands Jeugd Instituut heeft als onderwerp de ondersteuningsbehoeften van broers en zussen (brussen) van zorgintensieve kinderen.
Uit een recent, grootschalig onderzoek blijkt dat brussen bijna drie keer meer kans op grote problemen hebben dan andere broers en zussen.